Impact: Restauratie Landgoed en Jachtslot Mookerheide
Toen Natuurmonumenten in 1985 het Landgoed Mookerheide verwierf, was van een landgoed nauwelijks meer sprake. Na jaren van herstel is het landgoed weer goed beleefbaar, in 2023 kwam ook de restauratie van het jachtslot gereed.
Rondom het iconische jugendstil jachtslot liggen het parkbos, historische kassen en tuinen die al eerder een opknapbeurt kregen. In de herstelde moestuin en de gerestaureerde kassen kweken vrijwilligers fruit, groenten en bloemen. In 2020 startte Zelfgeplukt, waardoor bezoekers zelf een bos natuurvriendelijk gekweekte bloemen kunnen samenstellen.
Het jachtslot zelf onderging een uitvoerige restauratie en kreeg een nieuwe functie. Was in het jachtslot eerst een hotel gevestigd, nu zijn de zalen in de kloostervleugel en de stijlkamers te huur voor zakelijke en feestelijke bijeenkomsten. Restaurant Jachtslot Mookerheide biedt bezoekers een hapje en een drankje. Drie jaren van voorbereiding, vooronderzoek en financiering werden gevolgd door meer dan drie jaar uitvoering. Het proces begon in 2017 met bouw- en kleurhistorisch onderzoek, bouwtechnische analyses, een asbestinventarisatie en beoordelingen van mogelijke herbestemmingen.
Het rijke interieur was in het verleden verstoord of verkeerd behandeld, en zag dof en grauw door stof, vuil, waslagen en nicotineaanslag. Het overweldigend gedecoreerde trappenhuis, met onder meer het kleurrijk beschilderde plafond en het indrukwekkende glas-in-loodraam had veel aan schoonheid ingeboet. Het oorspronkelijke materiaal is gereinigd en hersteld. De geschilderde delen van het plafond zijn plaatselijk verlijmd en geretoucheerd en op sommige plekken is het bladgoud hersteld. Bij de restauratie kreeg het hoofdgebouw de oorspronkelijke zalmroze kleur en gele dakpannen terug. Een Duitse fabriek beschikte nog over de juiste mallen voor de oorspronkelijk gebruikte geel geglazuurde Ludowici-dakpannen en maakte nieuwe pannen voor het jachtslot. Al het pleisterwerk van het jachtslot is vervangen en het tegelmozaïek is teruggebracht. In totaal zijn 35.000 nieuwe glasmozaïeken tegeltjes van vier bij vier centimeter in zeven verschillende kleuren gemaakt.
In 2019 zijn op het landgoed open plekken gerealiseerd voor natuurbegraven. Natuurmonumenten werkt hierin samen met Natuurbegraven Nederland. Er is een natuurbeheerplan opgesteld om de natuur te herstellen. Amerikaanse vogelkers, Douglasspar en Amerikaanse eik worden vervangen door inheemse soorten zoals eik, linde, zoete kers en wilde appel. Open plekken in het bos zorgen voor meer zonlicht op de bodem, waar zandhagedis en hazelworm van profiteren. De natuurbegraafplaats is een openbaar natuurgebied gebleven en dus toegankelijk voor bezoekers. Met de opbrengsten van het natuurbegraven wordt meer natuur in de regio gerealiseerd. Zo wordt een stuk landbouwgrond in het Zevendal tussen de Mookerheide en de Sint-Jansberg omgevormd tot natuur. Het gebied wordt ingericht als kruidenrijk grasland met fruitbomen en scheerhagen.
Natuurmonumenten kan landgoed en jachtslot Mookerheide alleen herstellen door samen te werken met partners zoals Zelfgeplukt, Natuurbegraven Nederland en het restaurant Jachtslot Mookerheide.