Fototips: Fotografie van het weer
Hollandse luchten, wolken, regenbogen, onweer, mist, regen en sneeuw; het weer biedt massa’s mogelijkheden voor mooie natuurfotografie. Zeker ook in de winter waar alles voorbij kan komen. Weerfotografie is een vorm van landschapsfotografie waarbij de nadruk ligt op het deel van het landschap bóven de horizon. Dat kunnen mooie wolken zijn, een regenboog, zon, maan, onweer, of neerslag in al zijn vormen. Er is heel veel mogelijk.
Probeer eens een nachtopname te maken van de sterrenhemel of van de maan. Hiervoor is een statief onontbeerlijk. Lange sluitertijden zorgen voor sterren die een lichtspoor achterlaten op de foto. Leuk is om ook de horizon bij het beeld te betrekken. Hieronder een heel bijzondere foto van de uitkijktoren op Marker Wadden. De combinatie van avond, zonsondergang, wolken en sterren is heel bijzonder. Normaal nooit in een beeld te vatten. hier zijn meerdere opnamen gecombineerd om dit effect te verkrijgen. Timeblending wordt dat wel genoemd; het mengen van tijd
Overbelichten
Voor sneeuwfoto’s is het belangrijk om over te belichten ten opzichte van de camerameting. Anders krijgt de sneeuw een grijze kleur. Bij deze foto doe je dat door op de donkere delen van het beeld (riet, stam) te meten.
Weersveranderingen in beeld
De meest spectaculaire weerfoto’s maak je op het moment van een weersverandering. De zon schijnt, maar er komt een dreigende lucht aan. Als er ook een regenboog te zien is, is het zaak om precies het juiste moment pakken.
Horizon
Breng altijd een stukje van het land, de bebouwing, een weg of een rij bomen in beeld, zodat de kijker zich kan oriënteren. Zo ontstaat een voorgrond waarachter / waarboven zich het weer manifesteert.
Doe mee met Foto van de Maand
Ga je er regelmatig op uit om natuurfoto’s te maken? Doe dan mee aan onze fotowedstrijd, Foto van de Maand. De winnaar krijgt een uitvergrote print van de ingezonden foto.