Ga direct naar inhoud

Buizerd

Waar je ook wandelt of fietst, bijna overal kom je de buizerd wel tegen. Een fascinerende roofvogel die tegenwoordig heel algemeen is. Lees hier alles over de buizerd: kenmerken, verspreiding, leefwijze en bescherming.

Buizerd dierenpagina

Hoe herken je een buizerd?

De buizerd zet je gemakkelijk op het verkeerde been als je hem ziet vliegen. Je ziet dat het een roofvogel is, maar welke? Het verenpatroon is heel divers, van bijna wit tot diepbruin. De belangrijkste kenmerken van een buizerd zijn:

  • In de vlucht brede, afgeronde vleugels en een vrij korte staart
  • Middelgrote roofvogel met een stevig postuur
  • Relatief langzame vlieger met wat stijve vleugelslag
  • Een spanwijdte van 109 tot 136 centimeter
  • Cirkelt zomers vaak hoog in de lucht, op thermiek, met een miauwend geluid van het mannetje
  • Aan het verenkleed zie je geen verschil tussen man en vrouw, wel is het vrouwtje ietsje groter dan de man

Waar komt de buizerd voor?

De buizerd is de meest algemene roofvogel van het land. En in de winter zijn het er nog meer dan zomers, want dan hebben we wintergasten op bezoek uit het Hoge Noorden. Onze ‘eigen’ Nederlandse buizerd trekt in de winter niet weg.

Je vindt de buizerd in allerlei soorten landschap en je kunt hem dus in de meeste natuurgebieden zien. Het liefst leeft hij in een afwisselende omgeving: bomen en bosjes om in te rusten of broeden en open stukken om in te jagen.

Buizerd op paaltje dierenpagina

Hoe leeft een buizerd?

Broeden doet de buizerd in een boom. Vaak jaar in jaar uit in hetzelfde nest, ook wel horst genoemd. In april-mei legt het vrouwtje 2 tot 4 eieren, waar na maximaal 38 dagen kuikens uit kruipen. Zoals bij veel roofvogels zorgt de man de eerste 2 tot 3 weken voor voedsel, daarna begint het vrouwtje ook te jagen. Als ze 60 dagen oud zijn verlaten de jongen het nest.

Voedsel

Wie over de snelweg rijdt, ziet altijd wel een of meer buizerds langs de kant van de weg op een paaltje. Loerend op verkeersslachtoffers. Maar dat is lang niet alles wat hij eet, het is een echte alleseter. Hij vangt muizen, konijnen, mollen, kikkers, hagedissen en meer klein spul. Al stappend door een akker of weiland pikt hij her en der insecten en slakken op.

Buizerd met prooi dierenpagina
Buizerd met prooi dierenpagina

Bescherming

Boswachter Jan de Roon van Natuurmonumenten houdt van alle natuur en alle roofvogels, maar de buizerd heeft wel een eigen plekje in zijn natuurhart.

"Het is een hele mooie vogel. Ik vind al die kleurschakeringen zo mooi, elke buizerd heeft zijn eigen kleurenpatroon. Ik herken bijvoorbeeld de buizerd die altijd bij onze werkschuur zit, die heeft een vrij licht verenpak. Samen met vrijwilligers hebben we een poel gegraven bij onze werkschuur, om vogels en andere dieren te helpen tijdens die droge zomers. Ik heb er een wildcamera bij gehangen, en op die beelden zie je ook ‘onze’ buizerd uitgebreid poedelen en badderen in de poel. Heel leuk om te zien.

Wat betreft bescherming hoeven we eigenlijk niet veel voor de buizerd te doen. Er is ruim voldoende voedselaanbod in onze terreinen. Wat natuurlijk wel speelt is het verhaal van buizerds die in de broedtijd recreanten een tik op hun hoofd geven. Niet zo gek dat ie dat doet, want hij beschermt gewoon zijn jongen. We hangen dan informatieborden op, zodat de bezoeker er rekening mee kan houden en misschien tijdelijk een andere route nemen. De natuur gaat op dat moment wel vóór de wandelaar, daar zijn we Natuurmonumenten voor."

 

Buizerd op infobord dierenpagina

Weetjes over de buizerd

Nieuws over de buizerd