Coördinator Natuurbeheer: Esther Rust
Esther gooide het roer om. Na een carrière als Secretaresse rondde ze de opleiding Bos en Natuurbeheer af en werd ze Coördinator Natuurbeheer. Maar wat houdt haar functie nu in? Lees hier het verhaal van Esther.
Wat houdt jouw baan in?
In de basis zorg ik er als Coördinator Natuurbeheer voor dat beheer van onze natuurgebieden op alle fronten (hoge kwaliteit, met professionaliteit en binnen budget) uitgevoerd wordt. Dit in samenspel met betrokken collega’s in het beheerteam, zoals de Ecoloog, de Boswachters die het natuurbeheer uitvoeren (zelf, door een aannemer of met vrijwilligers) en Communicatiedeskundigen. Daarnaast ben ik aanspreekpunt voor boeren, buren en andere betrokkenen voor het natuurgebied.
Wat maakt werken voor Natuurmonumenten leuk?
Mijn functie past naadloos bij wat ik kan en leuk vind als echte generalist. Van organiseren, structureren, signaleren, verbinden en proberen werkprocessen te optimaliseren word ik na 16 jaar nog altijd blij. Ik heb bevlogen, deskundige collega’s om me heen. En wat veel mensen niet beseffen is dat in mijn functie veel dingen bij elkaar komen. Het belang van een gezonde leefomgeving, alle emoties die verbonden zijn met natuur, landbouw, voeding... De Nederlandse natuur is fantastisch en het werkveld van Natuurmonumenten is blijvend boeiend.
Wat is voor jou een uitdaging in je werk?
Mijn werk is nooit af. Het is leuk, afwisselend en belangrijk en het is voor mij dan ook een echte uitdaging om agenda en werktijd goed te managen. Ik moet steeds kiezen hoe ik - in het brede werkveld van Natuurmonumenten- mijn tijd het meest efficiënt inzet om onze doelen te behalen, en zelf ook goed de benen eronder houdt. Je hebt veel energie nodig voor deze functie, dus die moet ik verstandig inzetten en goed bewaken.
Wat is het mooiste wat je tot nu toe hebt meegemaakt?
Omdat ik vóór mijn carrière bij Natuurmonumenten dagelijks op kantoor zat (ik ben een omscholer) voelt de tijd die ik nu buiten doorbreng, altijd als cadeautje. Onderdeel van mijn werk is het speuren naar reekalfjes met een drone met warmtebeeldcamera in het vroege voorjaar. Dit voorafgaand aan het maaien in onze graslanden. In de lente ’s morgens heel vroeg in de natuurgebieden mogen zijn, is altijd weer een magische ervaring.