Boswachter Ecologie: Ruben Vermeer
Ruben werkt als Boswachter Ecologie in beheereenheid Veluwezoom. Hiervoor is hij een aantal jaren Boswachter Ecologie in Salland geweest. Lees meer over Rubens werk:
Wat houdt jouw baan in?
Als Boswachter Ecologie ben ik binnen een beheereenheid het eerste aanspreekpunt als het gaat om ecologie. Ik begeleid natuuronderzoeken in onze gebieden, denk mee met collega’s over beheervraagstukken en geef voorlichting over de staat van de natuur aan diverse doelgroepen. Ook initieer en begeleid ik de beheercyclus door gebiedsvisies op te stellen en kwaliteitsbeoordelingen uit te voeren. Hierdoor ontstaat er een mooie afwisseling tussen binnen- en buitenwerk.
Wat maakt werken voor Natuurmonumenten leuk?
Werken bij Natuurmonumenten is bijzonder omdat je met het hele beheerteam impact kunt hebben op het verhogen van de kwaliteit van de Nederlandse natuur en ieder vanuit zijn eigen expertise hier aan bijdraagt. Daarbij ben ik als Boswachter Ecologie bij veel processen van begin tot eind betrokken, van planvorming tot uitvoering, tot monitoring van de effecten. Hierdoor krijg je veel grip op het functioneren van een natuurgebied, wat helpt bij het beter beheren van onze natuur.
Wat is voor jou een uitdaging in je werk?
De Nederlandse natuur staat onder druk, dat mag geen verrassing zijn. Omdat ik veel buiten kom zie ik de directe effecten op de natuur van bijvoorbeeld de extreme droogte van de laatste jaren. Ik blijf het een continue uitdaging vinden aansprekende voorbeelden te vinden die het bewustzijn van de maatschappij voor deze thema’s vergroot. Daarbij probeer ik vooral mensen enthousiast te maken voor de natuur zodat ze zelf het belang voor het beschermen van de natuur gaan inzien.
Wat het mooiste wat je tot nu toe hebt meegemaakt?
Op de Sallandse heuvelrug inventariseren we elk jaar de stand van de nachtzwaluwen. Tijdens zwoele zomeravonden lopen we dan in de schemering op de heide op zoek naar deze mysterieuze vogel. Met een beetje geluk zie je nachtzwaluwen in de vroege schemering al over de heide scheren op zoek naar voedsel. Hierbij vliegen ze soms rakelings langs je hoofd of zitten ze zingend op enkele meters van je af! Dat soort ervaringen vergeet je nooit meer.