Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vogeltelling september 2024

11 september 2024 | Kimberly van Dongen

Veel belangstelling en tellen op een andere dag dan anders. De telling van september was net even anders dan dat Rob gewend is, maar dit maakte de telling er niet minder om.

IJsvogel

Deze keer kwam Rob naar het eiland op een woensdag, een andere dag dan hij normaal de vogeltellingen doet en dat maakte ook dat zijn dag er net wat anders uitzag dan anders. Op deze woensdag waren er veel bezoekers op het eiland waarvan velen nieuwsgierig naar wat Rob aan het doen was. Rob heeft de tijd genomen om vragen te beantwoorden en uitgelegd dat ze niet aan het fotograferen waren, maar met telescopen de vogels groter in beeld krijgen en hierdoor beter kunnen bepalen met welke soort ze te maken hebben. Voor de bezoekers extra leuk om van een echte vogelaar en gebiedskenner meer uitleg te krijgen. 

Rob rijdt al jaren dezelfde route en om dan in het begin te starten met een ijsvogel en jonge torenvalken in de kast bij de werkschuur kan je niet slecht noemen. Niet veel later liet de eerste visarend zich zien en ze er die dag nog vier tegenkomen, waarvan drie zittend in een boom. De eenden blijven nog moeilijk te onderscheiden in verband met het ruien, hierdoor lijken ze op elkaar.

De wel goed te onderscheiden vijf krooneenden in de Weelde is ook zeker de moeite waard om te vermelden en de eerste smienten zijn inmiddels weer aanwezig. In de Griendwei zaten tussen de koeien negen koereigers en is er een boomvalk waargenomen. Begrijpelijk want het aantal libellen is daar enorm en daar is de boomvalk dol op. Grote en kleine zilverreigers waren samen te spotten, 16 tegen 6. De bruinen kiekendieven hebben, samen met de spreeuwen, hun slaapplaats in de Weelde weer ingenomen.

Het totaal aantal vogels bij deze telling is uitgekomen op 6869 verdeeld over 67 soorten.

Kimberly van Dongen
Kimberly van Dongen