Ga direct naar inhoud
Nieuws

Na 47 jaar weer haring in het Haringvliet

15 november 2018 | Angelique Aerts

Vanaf vandaag gaan de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier. Daardoor herstelt na precies 47 jaar de verbinding van de grote Europese rivieren Rijn en Maas met de Noordzee. Dit is een belangrijke stap voor vele vissoorten die deltanatuur hier en riviernatuur in Duitsland en Zwitserland nodig hebben om zich voort te planten.

Haringvlietdam vanaf Scheelhoek

Het openen van de Haringvlietsluizen is een historisch moment; 47 jaar geleden opende koningin Juliana de net afgeronde Haringvlietsluizen. De opening is een cruciale stap in het herstel van de natuurlijke dynamiek tussen zee en rivier in oer-Hollandse deltanatuur. En essentieel voor het overleven van trekvissen zoals de zalm, zeeforel, haring en steur. Want door de verbinding met zee kunnen zij hun paaigronden stroomopwaarts de rivier weer bereiken. De zalm zwemt bijvoorbeeld tot in de Zwitserse Alpen om zich voort te planten.

Openen Haringvlietsluizen van internationaal belang

Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: ‘Natuurliefhebbers hebben lang uitgezien naar deze dag. Vissen stoten niet langer hun neus tegen een dichte dam. Diverse landen hebben stroomopwaarts al belangrijke barrières geslecht en omstandigheden voor vissen verbeterd. Nu de voordeur open gaat, kunnen ze weer tussen de zee en rivier trekken. Het openen van de Haringvlietdam is een cruciale stap in het herstel van de dynamische delta die het Haringvliet ooit was.’

Haringvlietsluizen

Een nieuw begin voor het Haringvliet

De zes natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet, waaronder Natuurmonumenten, hebben het Haringvliet de afgelopen vier jaar voorbereid op dit moment. Natuurontwikkeling gaat in het Haringvliet hand in hand met economische ontwikkeling. Bekijk in deze animatie hoe op steenworp afstand van Rotterdam en de Rijnmondregio een dynamisch natuurgebied ontstaat met volop mogelijkheden om ervan te kunnen genieten, bijvoorbeeld op natuureiland Tiengemeten middenin het Haringvliet!

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts