Ga direct naar inhoud
Nieuws

Handen uit de mouwen tijdens de natuurwerkdag

14 oktober 2024 | Gina Bisschop

Tijdens de Nationale Natuurwerkdagen op 1 en 2 november zijn er allerlei klussen te doen in heel Nederland. Wil jij je handen uit de mouwen steken? Bij bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen hebben we je hulp hard nodig. Daar gaan we op zaterdagochtend 2 november aan de slag met het opschonen van het ven en maken we een broeihoop voor ringslangen.

In de zomervakantie mogen kinderen waterdiertjes vangen in het ven bij het bezoekerscentrum

Voor het bezoekerscentrum ligt een ven met onderwatergang, waardoor de onderwaterwereld goed te zien is. Het ven is inmiddels behoorlijk dicht gegroeid met riet en lisdodde. Dit gaan we met sloothaken lostrekken en op de kant leggen. Een deel van dit materiaal wordt weer gebruikt voor de andere klus, het aanleggen van een ringslangen broeihoop. De huidige broeihoop voldoet niet meer aan de wensen die ringslangen stellen om hun eieren erin te leggen. We trekken de bestaande bult uit elkaar en bouwen deze weer op met nieuw materiaal. Een combinatie van houtsnippers, mest en slootmateriaal moet de gewenste broei binnenin weer op gang brengen. In de warme hoop leggen ringslangen hun eieren en die worden door de warmte uitgebroeid. Als we klaar zijn met deze klus staan soep en broodjes klaar voor alle harde werkers.

Help je mee?

We beginnen de dag om 8.45 uur met een kop koffie en eindigen rond 13.00 uur. Wil je ons helpen? Meld je dan even aan en dan zien we elkaar op 2 november.

Het ven bij het bezoekerscentrum is dichtgegroeid met riet.
G. Fieten
Gina Bisschop