Wil jij bijdragen aan een gastvrije ervaring voor bezoekers, het behoud van natuur en tegelijkertijd genieten van een prachtige omgeving? Natuurmonumenten biedt twee bijzondere vrijwilligersvacatures: Word vrijwilliger bij het wolteam van de schaapskooi de Zaandstee op het Dwingelderveld. Of meld je aan bij als strandwachter bij het Blauwe Meer.
Warme chocolademelk, rodelbaan, wintergasten spotten en nog veel meer. Kom op 23 december tussen 11.00 en 16.00 uur naar het bezoekerscentrum in het Dwingelderveld en beleef dit twinkelende winterfeest!
Vanaf 16 september werkt Schaapskudde Ruinen met twee kuddebeschermingshonden. Deze Karpatische herdershonden beschermen de schapen. Ze treden met name op tegen wolven, maar slaan ook aan richting honden. Het heeft belangrijke gevolgen bezoekers met honden. Die moeten nu afstand houden van de kudde in het veld en rondom schaapkooi Ruinen is per direct een hondenvrije zone van kracht.
“In de gebiedsvisie van het Dwingelderveld staat wat we de komende 18 jaar willen gaan doen. Dat kan verschillen met wat we al deden, maar in grote lijnen blijft het gaan over heidebeheer, schapenbegrazing en systeemherstel!” Aan het woord is Lars Kampjes, boswachter ecologie in Zuid Drenthe. Hij maakte, samen met zijn collega’s, de klankbordgroep van de Ledencommissie en extern betrokkenen de afgelopen maanden een nieuwe gebiedsvisie voor het Dwingelderveld.
Het is zomer en dat is te merken bij bezoekerscentrum Dwingelderveld. Tijdens deze zomervakantie is er van alles te beleven voor kinderen én volwassenen. Dus trek je laarzen aan, neem je verrekijker mee en trek er op uit in het Dwingelderveld!
De Benderse Berg ligt midden op het Dwingelderveld en is een echt insectenparadijs. Op deze kleine verhoging in het landschap vinden de boswachters elk jaar weer bijzondere vlinders, bloemen en kevers. Nu de ‘junidip’ voorbij lijkt neemt boswachter Rudmer Veenstra je mee op pad.
Het gastteam van de Zaandstee zorgt voor een gastvrije ontvangst in het informatiecentrum de Zaandstee. Deze sfeervolle locatie bevind zich naast de schaapskooi Achter 't Zaand in Dwingeloo. Je informeert gasten over het Nationaal Park Dwingelderveld, Natuurmonumenten en in het bijzonder over de kudde Drentse heideschapen en het belangrijke werk wat ze uitvoeren. Ook werk je samen met het Wolteam, die meestal een demonstratie wolverwerking geeft tijdens de openingstijden.
Op het Dwingelderveld groeit heide. Dit herken je aan de prachtige paarse gloed van bloemetjes. De heide bloeit van half augustus tot begin september. In deze periode is er veel nectar voor insecten en vlinders te vinden. In de rest van het jaar hebben ze ook nectar nodig om te overleven. Dit vinden ze op andere bloemen, zoals biggenkruid en paardenbloemen. Door de verdroging en verzuring van de bodem, groeien er niet veel meer van deze planten. Om insecten te helpen zijn er sinds kort nectar stapstenen aangelegd. Hier zaait Natuurmonumenten veel van deze planten en geeft ze de kans om te bloeien.
De dagen worden weer langer en de temperaturen stijgen, vogels fluiten volop terwijl de knoppen van struiken en bomen uitlopen. Een prachtig teken dat de natuur weer tot leven komt en het broedseizoen is aangebroken! Tijdens het broedseizoen worden er partners gezocht, eieren uitgebroed, en talloze dieren geboren. De natuur is daarom komende maanden extra kwetsbaar, ook in het Dwingelderveld. Het is van groot belang om juist nu de natuur haar rust te gunnen.
Gebiedsvisie Dwingelderveld, een oproep aan onze leden. De Beheereenheid Zuid Drenthe werkt op dit moment aan een gebiedsvisie voor het Dwingelderveld. Twee leden vanuit de ledencommissie Drenthe werken mee in de werkgroep.