Ga direct naar inhoud

400 jaar 's-Graveland

In 2025 bestaat het dorp 's-Graveland 400 jaar. De 's-Gravelandse Buitenplaatsen maken een groot deel uit van het dorp en zijn onlosmakelijk verbonden met die 400 jaar geschiedenis. Sterker nog, zo is het hier echt begonnen! Vroeger konden alleen de eigenaren van deze paradijsjes genieten, nu zijn ze voor iedereen toegankelijk. Vier dit jaar met ons mee en geniet van de rijke natuur en cultuurhistorie op 10 prachtige buitenplaatsen.

Schaep en Burgh vanuit de lucht

De geschiedenis in het kort

Welvarende Amsterdamse kooplieden ontgonnen in de zeventiende eeuw de woeste gronden in ’s-Graveland. Zij verdeelden het gebied in lange rechte kavels. De zandgrond werd deels afgegraven en met trekschuiten naar Amsterdam vervoerd voor de ophoging van de grachtengordel. Huisvuil kwam mee terug om de grond in ’s-Graveland vruchtbaarder te maken voor de landbouw. 

Aanvankelijk verbleven de kooplieden voor korte bezoeken in de opkamers van eenvoudige boerderijen. Langzamerhand werden de buitenplaatsen een toevluchtsoord om in de warme zomermaanden de stinkende stad te ontvluchten. Vanaf de achttiende eeuw lieten de kooplieden hier prachtige landhuizen bouwen om het zomerverblijf te veraangenamen. Ook werden er sierlijke tuinen en parkbossen aangelegd met bomenlanen, waterpartijen, fruitmuren en andere elementen.

Natuurmonumenten heeft geleidelijk aan tien van de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen verworven. De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt aan het behoud van deze waardevolle cultuurhistorische plekken. Duizenden struiken en bomen zijn geplant, zichtassen hersteld, hekwerken en paden opgeknapt, waterpartijen uitgebaggerd en bijzondere elementen gerenoveerd. Dat kunnen we alleen dankzij de steun van onze Vrienden van de Buitenplaatsen, leden en vele enthousiaste vrijwilligers. En hebben we blijvend nodig om de prachtige buitenplaatsen door te geven aan toekomstige generaties.

Ontdek de herfstpracht op Boekesteyn in 's-Graveland

Herfstpracht op buitenplaats Boekesteyn

Programma feestjaar 2025

Activiteitenprogramma Bezoekerscentrum 

In de activiteiten vanuit het Bezoekerscentrum wordt dit jaar extra aandacht geschonken aan de 400 jaar geschiedenis van dit prachtige gebied. Verhalen over vroegere bewoners en bijzondere plekken op de Buitenplaatsen komen nog meer aan bod.

Ook de Historische Kring ‘In de Gloriosa’ en stichting 400 jaar ’s-Graveland heeft een speciaal activiteitenprogramma dit jaar. Neem een kijkje in hun Agenda.

Zondag 5 januari: Warm Welkom bij het Bezoekerscentrum

Kom een frisse neus halen op de buitenplaatsen. De boswachters heten je persoonlijk welkom en hebben een beker warme chocomel klaar staan bij het bezoekerscentrum. Een gelukkig natuurjaar gewenst!
Tijdstip: van 11:00 tot 16:00 uur
 

April: Zandsculptuur Buitenhuis Schaep en Burgh

Midden op de Veluwe bevindt zich een unieke locatie: de zandsculpturen in Garderen. Meer dan 200 beelden, gemaakt van zand en hout, verbeelden een specifiek thema. Dit jaar is dat het 750-jarig bestaan van Amsterdam, en ga je op reis door de rijke geschiedenis van onze hoofdstad, weergegeven in imposante zandkunstwerken. Maxim Gazendam en zijn team van kunstenaars creëren een zandsculptuur van het buitenhuis ‘Schaep en Burgh’, met een trekschuit erbij. Zo reisden de Amsterdamse kooplieden naar hun buitenplaats om de zomer door te brengen. Dit is een prachtige verbeelding van de verbinding tussen Amsterdam en de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen.

De tuin opent op 1 april. Meer informatie vind je op zandsculpturen.nl. Houd onze website in de gaten voor een sneak preview en aankomende acties van de Zandsculpturen Garderen!

Mei: Nieuwe cultuurhistorische wandelroute – Matrijs uitgave

De boswachters hebben een nieuwe wandelroute uitgestippeld om 400 jaar tuingeschiedenis te beleven op de Buitenplaatsen. De verschillende eigenaren hebben in het verleden elk weer andere elementen aan het parklandschap toegevoegd. Natuurmonumenten houdt die levend en beleefbaar. Een rijk geïllustreerde wandelgids vertelt prachtige verhalen uit het verleden bij routepunten in het veld. De wandelgids komt onder andere te liggen in de winkel van het Bezoekerscentrum. De lancering staat voorlopig gepland voor mei. 

Mei: Excursies voor onze Vrienden van de Buitenplaatsen

Deze groep trouwe leden steunt ons al jarenlang bij het herstel van de Buitenplaatsen. In dit feestjaar geven we hen een excursie om bij te praten over onze werkzaamheden en nemen hen mee naar mooie plekjes op de Buitenplaatsen. Een uitnodiging voor deze groep vrienden volgt in het voorjaar.

Juni: Nieuwe fietsroute vanaf de ’s-Gravelandse Veer in Amsterdam

Een nieuwe fietsroute die start vanaf de ’s-Gravelandse Veer in Amsterdam (vlakbij Amsterdam Centraal Station). Je volgt de oorspronkelijke route van de trekschuit naar de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen. Een nieuwe route met prachtige historische verhalen! Met deze verbinding vieren we ook het 750 jarige jubileum van de stad Amsterdam en de onlosmakelijke verbintenis met de Buitenplaatsen. De route zal in het Bezoekerscentrum en op onze website verkrijgbaar zijn. 

13 september: Speciale editie Open Monumentendag

Dit jaar werken we extra veel samen met de Historische Kring ‘In de Gloriosa’ en de Stichting 400 jaar ’s-Graveland. Deze Open Monumentendag willen we uitpakken en bezoekers een kijkje laten nemen op particuliere buitenplaatsen en bijzondere plekken in ’s-Graveland.

Uitgaves in magazines

Daarnaast zullen verhalen van vroeger en nu verteld worden in artikelen van verscheidene magazines zoals Monumentaal, Erfgoed Magazine en natuurlijk ons eigen ledenblad PUUR.

 

Deze pagina werken we bij als we nieuwe activiteiten of concretere informatie hebben!