Ga direct naar inhoud
Nieuws

81.497 beterschapswensen voor natuur aangeboden in Den Haag

23 april 2024 | Marjolein Koek

Vandaag worden in de Tweede Kamer 81.497 beterschapswensen voor de natuur ‘in een zetel’ aangeboden aan Tweede Kamerleden. Omdat de natuur in zorgwekkend slechte staat verkeert, riepen honderden boswachters van Natuurmonumenten eind vorig jaar de politiek op om de natuur beter te beschermen. Zij overhandigden deze oproep via een manifest aan Kamerleden met vier concrete oplossingen. Dat er veel draagvlak voor de oproep is, blijkt uit de massaal ingezonden beterschapswensen voor de natuur. Representatief onderzoek toonde al dat 86% van de inwoners van Nederland wil dat de overheid de natuur in Nederland beter beschermt. Kamerleden worden uitgenodigd om op de transparante No Waste Chair plaats te nemen en de persoonlijke hartenkreten van natuurliefhebbers via een koptelefoon te beluisteren.

Beterschapwens schrijven

Boswachters geraakt door massale beterschapswensen

Na een oproep door boswachters van Natuurmonumenten eind 2023 stroomden de beterschapswensen voor de natuur in groten getale binnen. Bart Zwiers, Boswachter bij Natuurmonumenten, hoopt dat de politici in Den Haag de tijd nemen om te luisteren naar de inzendingen van inwoners van Nederland en dat dit aanzet tot actie: “Toen we in november met tweehonderd boswachters naar het Haagse Malieveld trokken tijdens de Boswachtersmars, ontvingen we veel steunbetuigingen. De persoonlijke en herkenbare beterschapswensen die we massaal ontvingen, raakten me diep. Bijvoorbeeld deze: “Ik roep de politiek op om de natuur beter te beschermen omdat de natuur afgelopen verkiezingen door (bijna) iedereen vergeten is, terwijl zij de basis is van alles.” Dat 81.497 mensen de tijd hebben genomen om hun persoonlijke beterschapswens voor de natuur in te sturen, laat zien dat inwoners van Nederlanders net zo bezorgd zijn over de staat van de natuur als wij.” Ook uit een draagvlakonderzoek dat Natuurmonumenten op 22 april publiceerde, blijkt dat de meeste mensen willen dat de politiek de natuur beter beschermt.

Zetel voor de natuur

De transparante No Waste Chair, ontworpen door Kees Dekkers, is gevuld met honderden beterschapswensen. Kamerleden kunnen plaatsnemen op de ‘zetel voor de natuur’ en ingesproken beterschapswensen beluisteren. De zetel reist daarna door Nederland.

Dringend behoefte aan actie

“De formatie kost veel tijd, maar de natuur kan niet langer wachten,” zegt Pim van der Feltz, directeur Natuurmonumenten. Kiezers zijn het daarover eens. Of ze nu op een linkse of rechtse partij stemmen; zij vinden dat de overheid de natuur beter moet beschermen en er is massaal draagvlak voor effectieve natuurherstelmaatregelen. Ook voor maatregelen die in de Haagse beeldvorming controversieel lijken. “Zorg er dus voor dat deze maatregelen in het regeerprogramma staan en dat we ze snel gaan uitvoeren. Den Haag heeft de provincies gevraagd met plannen te komen voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Die aanpak moeten we doorzetten. En als provincies de afspraken niet nakomen om de natuur te herstellen, dan moet het Rijk ingrijpen. Want afspraak is afspraak.” Nieuw representatief onderzoek laat zien dat voor deze stellingname veel draagvlak is onder kiezers. 69% van de kiezers wil dat provincies zich houden aan de bestaande afspraken over natuurherstel en vindt dat het Rijk ze hiertoe mag dwingen als dit nodig is. Bovendien wil 62% van alle kiezers meer natuur in Nederland. “De tijd van beterschap belóven is voorbij,” zegt Van der Feltz. “De natuur staat al jaren in de wacht, terwijl er nú actie nodig is om onomkeerbare schade te voorkomen.”

Het kan wél 

Oplossingen zien de boswachters ook: geef de natuur meer ruimte door natuurgebieden te verbinden, verminder de stikstofuitstoot en zorg voor schoon en voldoende water. De boswachters roepen ook op om de ingezette gebiedsgerichte aanpak door te zetten met het beloofde bedrag van 24 miljard. 

Stem van natuurliefhebbers essentieel

Eind vorig jaar vroegen boswachters en natuurliefhebbers in een video aan alle mensen die de natuur een warm hart toedragen om hun stem te laten horen. Door de natuur beterschap te wensen en de politiek op te roepen de natuur beter te beschermen. Dat kon digitaal of door een fysiek beterschapskaartje te sturen vanuit één van de natuurgebieden en bezoekerscentra van Natuurmonumenten.

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter