Ga direct naar inhoud

Meijegraslanden

Tussen de Nieuwkoopse Plassen en het veenriviertje de Meije liggen de Meijegraslanden. Een deel van deze graslanden zijn in beheer van Natuurmonumenten. Samen met de provincie Zuid-Holland is in 2024 een deel hiervan ingericht om de natuur te versterken. Binnen enkele jaren zie je weer meer weidevogels vliegen, verbergen rietvogels zich in het moeras en keert het kwetsbare blauwgrasland terug.

Meijegraslanden

De Meijegraslanden maken onderdeel uit van het Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen en de Haeck. De westpunt van het gebied is al jaar en dag een prachtig en succesvol weidevogelgebied, in de oostpunt bloeien koekoeksbloem, grote ratelaar en pinksterbloem al veelvuldig. De gebieden die er tussenin liggen en in eigendom zijn van Natuurmonumenten, zijn in 2024 ingericht om ook hier de natuur terug te laten keren. Op een aantal van deze graslanden is het waterpeil aangepast. Zo is het veel aantrekkelijker geworden voor weidevogels om te gaan broeden en hun kuikens groot te brengen. 

Roerdomp

Roerdomp

Rietmoeras

Op twee andere locaties tegen de Nieuwkoopse Plassen aan is een rietmoeras aangelegd. Eén van de Natura 2000-doelen is dat er in en om de Nieuwkoopse Plassen voldoende plaats is voor de roerdomp om te broeden. Deze mysterieuze reigerachtige vogel houdt zich schuil in natte rietlanden met een hoog waterpeil. Door een peilscheiding aan te leggen en riet in te planten, zijn de omstandigheden gecreëerd voor de vogel om binnen enkele jaren terug te keren. Met de terugkeer van de roerdomp zullen ook andere bijzondere rietvogels een groter leefgebied krijgen. Denk aan de rietzanger, snor en blauwborst. 

Bekijk hieronder de video van de aanleg van de nieuwe natuur in de Meijegraslanden. 

Nat schraalland

Daarnaast is een deel van het gebied zo aangepast dat het zeldzame nat schraalland zich hier kan ontwikkelen. Vroeger bestond een groot deel west-Nederland uit dit type grasland, maar dat is langzaamaan bijna helemaal verdwenen. Nu is op delen de bovenste, voedselrijke laag afgeschraapt. Daarmee is de toplaag van de bodem nu vochtig en voedselarm. Zeldzame plantensoorten als blauwe knoop en brede orchis hebben deze omstandigheden nodig om weer te ontwikkelen. Door hier weer ruimte te bieden aan soorten die houden van dit nat schraalland, dragen wij bij aan de broodnodige bescherming van deze soorten.

Blauwe Knoop is een blauwe bloem

Blauwe knoop

Wandelen in de Meijegraslanden

Het is buiten het broedseizoen mogelijk om te wandelen in een deel van de Meijegraslanden. Het Oudshoornpad is een route van 3 kilometer en leidt je door deze prachtige graslanden van Natuurmonumenten. Startpunt is werkschuur de Kievit van Natuurmonumenten in Woerdense Verlaat. 

Of pak de fiets en ga door de Meije. Deze weg kent vele doorkijkjes het natuurgebied in en je komt langs de iconische watertoren ‘Pietje Potlood’. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Werkschuur de Kievit